11 Mayıs 2015 Pazartesi

Marshall McLuhan kimdir?

Marshall McLuhan (1954-1980), 1942 yılında doktora derecesini alana kadar İngilizce ve felsefe konularında çalışmıştır. 1950'lerde tanıştığı antropolog Edmund Carperter ile birlikte, insan iletişimi üzerine yazdığı bir makale kendisinin çalışmalarında disiplinler arası bir değişim yaratmış, gelecekteki çalışmalarına da tohum ekmiştir. 1960'larda önde gelen iletişim filozoflarından biri olmuştur. 1963 yılında Toronto Üniversitesinde kurduğu Teknoloji ve Kültür Merkezinde kendisini, elektronik teknolojisinin toplum üzerinde yarattığı etkiler üzerine yaptığı çalışmalara adamıştır.
 
1960'ların sonunda "araç mesajdır (the medium is the massage)" adlı çalışması ile ünü tavan yapmıştır. McLuhan'ın düşünceleri toplumun her kesiminden ilgi görmüş, dünyanın her yerinde dergilere kapak olmuştur. Çalışmaları 20 farklı dile çevrilmiştir.
 
1970'lerde ünü azalınca, Teknoloji ve Kültür Merkezini kapatarak oğlu Eric McLuhan ile birlikte çalışmaya başlamış, sayısız makaleye ve kitaba imza atmıştır. Kariyerinin en parlak döneminde (1967) geçirdiği ciddi sağlık sorunlarının ardından 1979'da ağır bir felç geçirerek konuşma yeteneğini kaybetmiş, bir yıl sonra (1980) vefat etmiştir. 1980'lerin sonuna doğru McLuhan'ın düşünceleri akademik dünyada tekrar hayat bulmuş, özellikle 1990'larda www'nin ortaya çıkması ile popülerlik kazanmıştır. Oğlu Eric, babasının vefatından sonra daha önce babası ile birlikte başladığı "medya kanunları (The laws of media)" adlı çalışmayı tamamlamıştır. Toronto'daki Teknoloji ve Kültür Merkezi, Derrick de Kerckhove'un liderliğinde tamamen yeni jenerasyon öğrencilerin öngörüleri, ilgileri ve ilhamları ile McLuhan'ın bıraktığı yerden ve çalışmalarından yola çıkarak yeni medya ile ilgili araştırmalara devam etmektedir.
 
Marshall McLuhan'ın Bazı Önemli Çalışmaları:
 
1951 The Mechanical Bride: The Folklore of Industrial Man (Mekanik Gelin: Endüstri İnsanının Kültürü)
McLuhan bu kitabında çağdaş reklamcılık ve Medya'da metin ve resimleri hicivsel olarak biraraya getirerek modern popüler kültüre eleştirel bir bakış açısı önermiştir.
 
1962 The Gutenberg Galaxy (Gutenberg Galaksisi)
Batı toplumunun yazılı basına etkisi araştırılmış, özellikle insan iletişimine ve algılarına etkileri incelenmiştir. Batı kültürünü ve değerlerini şekillendirmesinin ardındaki birincil gücün matbaa teknolojisi ile birlikte fonetik alfabenin icadının olduğunu literatürdeki örneklerle açıklamıştır.
 
1964 Understanding Media (Medyayı anlamak)
McLuhan'a ün kazandıran yapıttır. Kitap iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde genel teorik bir çerçeve çizilmiş, ikinci bölümde medya ile ilgili bir dizi örnek olay sunulmuştur. McLuhan medyanın geniş bir tanımını sunarak, saatleri, giyinmeyi, silahları ve oyunları da içine alan bir analizle farklı bir görüş ortaya koymuştur.
 
1967 Medium is the Massage: an inventory of effects (Araç Mesajdır: Etkilerin bir keşfi)
Bu kitapta fotografik benzetmeler kullanılarak McLuhan'ın temel düşünceleri özümsetilmeye çalışılmıştır.
 
1968 War and Peace in the Global Village (Küresel köyde savaş ve barış)
Bu kitapta da benzer şekilde medya ile şiddet arasında ilişki incelenmiştir.

1970 From Cliche to Archetype (Sıradanlıktan İlk örneğe), Culture is our Business (Kültür bizim işimiz)
Sanat, tarih ve popüler kültür arasındaki etkileşim incelenmiştir. Culture is our Business, Mechanical Bride'daki gibi modern (çağdaş) reklamcılıktan resimlere benzer başlıkları taşımaktadır.

1972 Take Today: Executive as Dropout (Bugünü al: Bırakan olarak yetkili)
İş dünyasına elektronik medyanın etkisi üzerine bir çalışmadır.

1977 City as Classroom (Sınıf olarak şehir)
Öğrencilerin kendi medya ortamlarını keşfetmelerine olanak sağlayan bir dizi etkinlikten oluşmaktadır.

1988 The Laws of Media (Medyanın kanunları)
McLuhan'ın ölümünden sonra oğlu Eric tarafından tamamlanan ve McLuhan'ın düşüncelerini tek bir çerçevede sentezleyen bir eserdir.  Eric bu çalışmada medya kanunlarını dört parçadan oluşan somut kavramlar olarak tanıtmış ve bu çalışmadan sonra babasının izinden gitmiştir.

Kaynak:Marshall McLuhan http://www.cios.org/encyclopedia/mcluhan/m/m.html Ziyaret Tarihi:11.05.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder